marți, 20 mai 2014

Impozitarea rezervei din reevaluarea imobilelor la data cedarii/casarii activelor

De la data de 1 ianuarie 2014, odata cu introducerea in Codul fiscal a al. 5 indice 1 la art. 22,  s-a prevazut ca, la cedarea sau casarea imobilizarilor, rezervele din reevaluare care au fost considerate deductibile prin amortizarea lor sa fie clasificate ca elemente similare veniturilor, in sensul ca acestea sa fie impozabile la data cedarii/casarii activelor reevaluate.

Incepand cu 1 ianuarie 2004, rezervele din reevaluare au fost considerate elemente similare veniturilor si impozitate la momentul modificarii destinatiei acestor rezerve, dar nu mai tarziu de data cedarii/casarii activelor reevaluate.

Din punct de vedere contabil OMFP 3055/2009 prevede ca surplusul din reevaluare reprezinta un castig realizat fie integral la data scoaterii din gestiune a activului reevaluat, fie pe masura amortizarii sale, ca diferenta intre amortizarea calculata pe baza valorii reevaluate si amortizarea calculata pe baza costului initial.

Practic art. 22 al 5 indice 1 din Codul fiscal, limiteaza recunoasterea fiscala a cheltuielilor cu amortizarea aferente rezervelor din reevaluare. Cu alte cuvinte, in cazul unui plus de valoare inregistrat, cheltuielile de amortizare sunt considerate integral deduse, insa diferenta dintre amortizarea calculata avand la baza valoarea de piata si amortizarea aferenta activului inainte de reevaluare reprezinta element similar veniturilor si se impoziteaza  ca atare. Mai mult decat atat, este limitata si recunoasterea fiscala a rezervelor din reeavaluare la momentul scoaterii din gestiune a activelor la care se refera acele rezerve.


In sensul acestor reglementari castigul (plusul de valoarea determinat in urma reevaluarii) se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit  rezerva din reevaluare.

In momentul vanzarii, surplusul din reevaluare este transferat din punct de vedere contabil la rezerve reprezentand surplusul realizat in rezerve din reevaluare. Prin vanzare, in mod firesc se va descarca gestiunea de bunul imobil vandut de persoana juridica, in acest moment, al vanzarii, considerandu-se ca fiind realizat castigul, iar surplusul realizat din reevaluare va fi luat in calculul impozitului pe profit, ca si element similar veniturilor.

Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu